Stiati ca....

Istoria bradului de Craciun

E vremea Craciunului, cu arome de scortisoara, miros de cozonac, colinde la usi si copii care il asteapta cuminti pe Mos Craciun. Craciunul este sarbatoarea cadourilor, a pacii si a linistii sufletesti. Dar unul dintre cele mai importante simboluri ale sarbatorilor de iarna este bradul impodobit.

Se pare ca traditia bradului de Craciun a fost instaurata pentru prima data in Germania, cu aproape 1000 de ani in urma, cand Sfantul Boniface, care a convertit poporul german la crestinism, a trecut pe langa un grup de pagani care venerau un stejar. Suparat de gestul acestora, Sfantul a taiat stejarul, iar in locul acestuia a crescut falnic un bradut. Uimit, Sfantul a luat micul pom ca un semn de credinta in puterea lui Dumnezeu.
O alta legenda plaseaza originea bradului de Craciun inaintea erei crestine, cand copaci sau numai ramurile acestora erau folosite pentru diverse ceremoniale. Egiptenii isi aduceau in casa ramuri de palmier, considerate simbol al triumfului vietii asupra mortii, pentru a sarbatori solstitiul de iarna. Cei superstitiosi isi atarnau ramuri de plante deasupra usilor, pentru a fi protejati de spirite rele.

In America, primul brad impodobit la Casa Alba a fost in jurul anului 1880, dars la scurt timp a fost interzis de presedintele Theodore Roosevelt. Acestea a sustinut ca exista pericolul unui incendiu, dar si necesitatea protejarii mediului.

Britanicii nu au fost atrasi initial de ideea decorarii caselor cu brazi. Insa dupa ce au vazut o imagine cufamilia regala in jurul unui brad de Craciun, aceasta traditie a devenit o moda. Astfel, in 1850, Charles Dickens a descris pomul de Craciun ca fiind o traditie destul de scumpa, la decorarea caruia se foloseau papuși, bijuterii, jucarii, sau chiar mici instrumente muzicale.

Ornamentele de Craciun

Globurile din sticla au aparut in anul 1878 si au fost rapid raspandite. Beteala insa exista din 1610 cand era confectionata chiar din argint. Din secolul al XIX-lea s-a pastrat traditia initiata de un cofetar din Indiana de a decora bradul cu acadele in forma de bastonas.

globuri

O data cu trecerea timpului, brazii de Craciun au fost decorati cu ingerasi si clopotei, pentru a se alunga spiritele rele.

Coronita de Craciun simbolizeaza noroc si sanatate. Forma circulara simbolizeaza natura vesnica a dragostei care nu piere niciodata. Ea poate fi ornata cu fundite, globulete sau conuri de brad vopsite in argintiu sau auriu.

coronita

Varfurile bradului de Craciun in forma de stea simbolizeaza realizarea tuturor visurilor. Steaua are o semnificatie religioasa, amintind de cea care a aparut pe cer la nasterea lui Isus.

stea pentru varf

Vascul este folosit si el in aceasta perioada a anului avand puteri tamaduitoare. Sarutul sub vasc aduce armonie si intelegere intre iubiti.

Speram ca anul acesta Mosul va va lasa sub bradul frumos impodobit tot ce v-ati dorit.

Paralela 45 va ureaza “Craciun Fericit”!

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.