Alin Burcea, Am fost acolo, Idei de vacanta, Turcia.

Istanbul

Am fost week-endul trecut la Istanbul, cu ocazia unei aniversari in familie, urmata de cateva intalniri de afaceri!
Nu incetez sa ma uimesc, de fiecare data,de frumusetea acestui oras, de varietatea ofertei sale pentru noi, turistii, de multitudinea posibilitatilor de a-ti petrece timpul!
Si, daca la toate acestea, adaugi si o temperatura de 30 de grade(in timp ce in Romania era vijelie), si o plimbare pe Bosfor, gata, asta e reteta unei mini- vacante reusite!
Imi aduc aminte, acum 23 de ani, cand am ajuns in Bazar, parca era …demostratie! Mii, zeci de mii de turisti care se inghesuiau sa cumpere lucruri ieftine, dar cu predilectie aur, evident, ieftin!
Un gram de aur de 14 karate era in jur de 7 dolari, acum este..20 de euro!
Am trecut si acum prin Bazar, si un negustor de aur ne- a spus ca in 1990, magazinul sau vindea..5 kg de aur pe zi! Incredibil!
Cum arata acum bazarul? In afara de faptul ca se inchide la ora 19 si ca duminica este..inchis, este mult mai putina lume, si perceptia generala este aceea ca in bazar, nu mai sunt lucruri ieftine! Bijuteriile sunt ieftine, iar incaltamintea, tricourile, confectiile, sunt mult mai ieftine, peste drum, in cartierul Laleli, in special dupa ora 19!
Oricum, o plimbare in Bazar, Marele Bazar, este mereu fascinanta, si este un „must” al oricarei vizite la Istanbul!
Am vizitat, dupa cativa ani, Moscheea Sfanta Sofia si Moscheea Albastra!
Am fost mereu impresionat de faptul ca turcii, otomanii ,nu au distrus bisericile crestine, si nu ma refer numai la Sfanta Sofia! In Grecia, sunt sute de biserici, care au fost transformate in moschei si retransformate in biserici! Turcii nu au distrus niciodata ceea ce puteau folosi, iar ca popor sunt, de departe, cel mai tolerant popor musulman pe care il cunosc!
Nu au nici o problema cu crestinii, suntem toti frati,si asta a fost principiul sultanilor care si-au luat, in marea lor majoritate, numai sotii crestine ,in venele multor sultani curgand sange crestin!
Am fost din nou impresionat de admiratia, parca in continua crestere ,fata de Ataturk, cel care a transformat Turcia dintr-un stat feudal, intr- unul modern.
Imi pun mereu intrebarea ce s-ar fi intamplat daca ramanea alfabetul arab? Nu as fi inteles nimic! Folosirea alfabetului latin imi permite sa inteleg destul de mult, pe de o parte, datorita faptului ca sunt multe neologisme in limba turca intrate din franceza, si, pe de alta parte, exista multe cuvinte in turca, pe care le avem si in romana. Acum am mai invatat cateva: kapak, kepeng, firtina( furtuna), duseme( dusumea, podea), kapat.
O plimabare pe Bosfor este o desfatare! Cele 2 poduri, extrem de colorate noaptea, sunt impresionante, in primul rand, ca si constructie! Poti sa vezi Topkapi, palatul vechi al sultanilor, Cornul de Aur, Dolmabahce,celebra Moschee Ortakoy, la picioarele podului, si foarte multe cladiri oficiale vechi, Amiralitatea, precum si multe conace, transformate in hoteluri, pe malul Bosforului.
Am vizitat, dupa 20 de ani, palatul Dolmabahce, Palatul moderm al Sultanilor, de care s- au bucurat, din pacate, numai 40 de ani, o .. dantelarie in piatra si lemn! Superb! Cu niste porti, adevarate opere de arta!
Am vizitat moscheea lui Suleyman, Sultanul care ocupase tarile arabe si nordul Africii, un imperiu urias,care rivalizeaza cu Mohammed al II lea in istoria otomana, bazarul de mirodenii( o nebunie), si,nu in ultimul rand, piata Taksim, simbolul luptei „civililor” cu deciziile, uneori stupide, ale guvernului!
Despre Erdogan, ce sa mai zic! Eu stiu un singur lucru- de 5 ani, Turcia are media de 8% crestere economica anuala! Restul e …cancan! Ce criza? Care criza?
Ce credeti, parerea mea este sa mergeti in vacanta la Istanbul?
Oricum, oricand!
Alin Burcea

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.