Am fost acolo, Idei de vacanta, Iordania, Oana Angelescu.

Inca o destinatie surprinzatoare – Iordania!

La inceputul acestei luni am avut ocazia sa revin  in aceasta tara insorita si plina de minuni. De data aceasta vizita a fost mult mai cuprinzatoare, comparativ cu 2010, cand venind dinspre Israel, am explorat, daca se poate spune asa, „doar” Petra si putin din Amman.

Scopul principal al calatoriei si locul unde am aterizat a fost orasul-port Aqaba, situat pe tarmul Marii Rosii, in Golful cu acelasi nume, intre Peninsula Sinai si Peninsula Arabica. Micul dar dotatul aeroport se afla la doar 10 minute de centru, asadar dupa primirea vizei pe pasaport am ajuns rapid la hotelul Movenpick, ce urma sa ne fie gazda buna timp de 6 zile.  Legat de viza turistica, trebuie sa stiti un lucru foarte important: de la 1 aprilie, pretul ei a crescut de la 20 la 40 de dinari (aprox 43 eur), insa pentru turistii care vin in grupuri printr-o agentie de turism si petrec un sejur de minim 3 nopti in Iordania, ea este gratuita!!

Aqaba are in jur de 27 km de coasta cu plaje de nisip, de-alungul carora, in ultimii 10 ani, au rasarit cateva hoteluri de 4 si mai ales 5 stele, apartinand unor renumite lanturi internationale ca: Radisson, Intercontinental, Kempinski, Movenpick, Doubletree by Hilton, Days Inn, Golden Tulip. O parte din acestea sunt situate in centru, iar cele mai noi la 10-12 km, intr-o zona aflata in plina dezvoltare, denumita Tala Bay. Concluziile nu au fost departe de asteptari, caci din experienta cunoasteam deja ca standardele inalte ale acestor marci se pastreaza intotdeauna, independent de specificul ori sistemul de valori al unei zone. Hotelurile sunt gen resort, ofera si facilitati pentru familii, dar conceptul de chill-out implica o animatie ceva mai discreta decat in cele din Egipt sau Turcia, iar serviciile sunt mai atent personalizate. Pentru turistii care se cazeaza in hotelurile de 4 stele care nu au propria plaja exista beach-cluburi publice, dotate cu piscine si restaurante, dar si cu facilitati pentru sporturi nautice, snorkeling si scufundari. Stim desigur ca Marea Rosie se afla in topul destinatiilor cu o fauna marina spectaculoasa.
Doamnele care doresc sa imbine vacanta cu „putin” shopping trebuie sa stie ca intreaga statiune este duty-free.
Guvernul iordanian se straduieste, cu succes s-ar parea, sa stimuleze investitiile in zona, astfel  ca eu vad Aqaba ca o destinatie a viitorului apropiat.  Imi place de regula sa neg ideea de concurenta intre destinatii, sincer consider ca toate merita explorate, insa involuntar m-am gandit la Aqaba ca la o alternativa nu atat pentru Egipt, cat chiar pentru Dubai. Ca sa justific, va spun ca aici de deruleaza deja 2 proiecte impresionante ce vor fi finalizate in urmatorii 2 ani, cu lagune, vile si hoteluri de lux, terenuri de golf, magazine si restaurante (ex http://www.aylaoasis.com/ayla.html)

Aspectul care diferentiaza insa cu adevarat Aqaba de alte destinatii este multitudinea de obiective turistice si culturale la care se poate ajunge in maxim 2 ore: orasul antic al nabateenilor Petra (Wadi Musa) cu atmosfera lui mistica, pe care daca l-as vizita de 10 ori, de fiecare data as descoperi ceva neobservat anterior si as face inca 1000 de fotografii;  desertul Wadi Rum cu formele sale fantastice, unde poti petrece o noapte de vis  cazat in tabara de beduini, vazand cerul instelat mai clar ca niciodata, urmand ca dis-de-dimineata sa admiri rasaritul de la inaltime, optand pentru un zbor cu balonul. Poate urma un jeep sau un camel safari,  ori chiar o plimbare cu trenuletul tras de locomotiva cu abur.
O varianta interesanta ar putea fi si combinatia unui sejur activ la Marea Rosie cu unul de wellness la Marea Moarta, aflata la numai 3 ore. Pe fuga am putut verifica si aici infrastructura hoteliera de o calitate deosebita, dar despre asta, precum si despre canionul Wadi Mujeb, orasul antic greco-roman Jarash, cascadele termale Ma’in,  dar si alte obiective care nu trebuie ratate, vom vorbi  in „episodul urmator”.
Daca insa v-am facut deja sa visati, ramaneti aproape, pregatim ceva bun!

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.