Goa, o altfel de Indie
De curand m-am intors dintr-un infotrip in Goa. Am ramas impresionata de tot ce am vazut – o combinatie confuza pentru mine de temple hinduse, moschei, biserici catolice cu o arhitectura superba, trafic intens, bazare mereu aglomerate, dar si plaje de vis si resorturi superbe. O regiune mica, destul de usor de explorat.
Goa este cel mai mic stat al Indiei dupa suprafata si al patrulea cel mai mica după populatie. Este cel mai bogat stat a tarii. Goa este situata pe coasta de vest a Indiei, intr-o regiuni cunoscuta ca Konkan. Capitala statului este Panaji sau Panjim. Goa a fost colonizata de portughezi in secolul al XVI-lea, convertind multi din localnici la crestinism. Colonia portugheza a durat pentru aproximativ 450 de ani, pana cand statul a fost anexat de India, in 1961.
Zborul a fost placut. Am zburat cu Fly Dubai, din Bucuresti pana in Dubai unde am avut o escala de doua ore si jumatate si apoi am continuat zborul pana in Goa. Inca de la aterizare am fost avertizati sa avem grija cu tantarii. Am ajuns exact in perioada musonica, asa ca ne-am ferit cat am putut – in camera de hotel am stat cu geamurile inchise si cu aerul conditionat pornit.
Perioada optima de vizitat este dupa data de 10 noiembrie pana spre sfarsitul lunii februarie.
Goa a fost colonie portugheza, de altfel urmele civilizatiei portugheze si ale religiei catolice se vad si astazi. Au ramas cateva biserici superbe ca arhitectura pe care le renovau acum (ce e drept muncitorii erau sus pe schele fara corzi, cum stateau acolo… dar Dumnezeu e mare!). Am vazut si temple hinduse, dar si moschei. Un mixt de religii.
Partea de nord din Goa este destinata tineretului, o zona pentru cei care nu au pretentii foarte mari. Aici se pot vedea si luxul, dar si saracia Indiei. Sunt hoteluri de lant superbe, noi – Mercure, Novotel, Grand Hyatt – cu toate facilitatile si personal prietenenos, dar si “case” din carton acoperite cu folii de rafie si frunze de palmieri.
Peste tot aidoma unor albine “bazaie“ motocicletele si scuterele in toate partile. Se conduce pe partea dreapta, obicei ramas de la englezi. Ca si in Egipt masinile au prioritate . Traficul este foarte intens, iar in majoritatea sensurilor giratorii sunt politisti care se descurca cum pot.
Combinatia de vechi si nou am intalnit-o chiar si in materie de constructii – in unele zone se asfalta cu utilaje, iar in altele cu cosul cu pietre carat pe cap de muncitori. O imagine care te socheaza, urmata imediat de intrebarea – oare cum or putea sa-l care.
Spectacolul strazii te fascineaza; e un du-te vino continuu, toata lumea face ceva, unii fac suc pe strada, altii vand la tarabe haine, bijuterii, sau celebrele esarfe, multe nimicuri, unii taie fructe si le vand, altii vand condimente. Comertul cu orice este in floare…
Zona de nord este renumita si pentru petrecerile pe plaja – aici vin DJ-ei din toata lumea si fac spectacole grandioase. Jucatul la cazino este interzis pe uscat de aceea au niste vapoare imense pe care sunt amenajate cazinouri si unde joaca oamenii cu bani.
Amestecul cultural este evident si prin festivalurile variate care au loc aici – Carnavalul, Craciunul, Diwali si Durga Puja, toate sarbatorite in stil traditional Goan.
Partea de sud este o zona cu adevarat frumoasa cu resorturi care ocupa domenii imense, cu gradini superbe, piscine cu apa limpede si plaje cu adevarat “de vis” scaldate de apele Marii Arabiei. Un nisip alburiu, fin, cu palmieri, pasari, chiar si veverite. Aceasta este zona care place romanilor. Lux si relaxare pentu ca acesta este stilul nostru.
Dincolo de fascinatia unei Indii total diferite de ce vazusem pana acum, o astfel de calatorie cu atmosfera calma te face sa te intorci. Ca turist, in Goa esti mai rasfatat decat in orice loc din India.
Pe curand, fascinanta si surprinzatoare Goa!
Corina Enache
Sales Manager