Idei de vacanta, Redescopera Romania.

Geoagiu-Băi, paradis secret în Hunedoara

Geoagiu-Băi este un sat ce aparține orașului Geoagiu din Județul Hunedoara. Din punct de vedere administrativ, stațiunea balneo-climaterică Geoagiu-Băi este componentă a orașului Geoagiu fiind situată la 6km distanță de acesta. Este o stațiune balneoclimaterică permanentă situată la 18km Nord de Orăștie și 46km Nord-Est de Municipiul Deva, într-o zonă deluroasă, la o altitudine de 350m, situată în Depresiunea Omonimă de la poalele de SE ale Munților Metaliferi, la confluența râului Geoagiu cu Mureșul.

Satul Geoagiu-Băi a fost atestat documentar în anul 1805. În anul 1885 s-au înregistrat aproape 900 de vizitatori veniți la cură balneară. Aerul ozonat și mereu împrospătat de brizele montane recomandă stațiunea pentru tratamentul unor boli ale sistemului nervos, în stări de oboseală, surmenaj, anemii, nevroze. Din afecțiunile principale ce sunt tratate fac parte cele ale aparatului locomotor, afecțiuni ginecologice, boli de nuriție și metabolice, afecțiuni dermatologice hepatită și colicistită cronică.

Pe vremea romanilor, Băile Geoagiu erau cunoscute sub denumirea de „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“. Acestea se păstrează aproape în aceeași formă ca și în Antichitate, fiind construite în actuala localitate Geoagiu-Băi, într-un promontoriu circular cu diametrul de 90-95m.

Băile au funcționat în două faze, Germisara și ulterior Termele Dodonei. În anul 1935, la săparea bazinului mic din actualul ștrand cu ape termale, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe Aesculap și Hygeea, care stau mărturie a vieții intense din acele timpuri.

Aici este atestat și un templu dedicat Nymphaelor, dar și depuneri de altare, statui, monede și obiecte din metal prețios precum șapte plăcuțe votive din aur.

După retragerea romanilor, până în Evul Mediu nu se regăsesc datele referitoare la Băile-Geoagiu, bănuindu-se că au fost lăsate în părăsire. Primele mențiuni referitoare la epoca feudală provin de la Geovan Andrea Gromo, mercenar italian, comandant al gărzii principelui Ioan Sigismund Zapolya, care consemnează refacerea băilor la mijlocul sec. 16 de către regina Isabela, soția regelui Ungariei.

Castrul roman Germisara este un castru de unitate auxiliară, având lângă el o aşezare civilă. Acesta a fost construit de romani pentru a apăra drumul imperial ce făcea legătura dintre Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi Apulum, actuala Alba Iulia, respectiv Micia, astăzi, Veţel. Castrul a fost descoperit în anul 2007, iar săpăturile arheologice întreprinse au scos la iveală, printre altele, câteva monede importante. Printre acestea se regăsesc un denar republican emis de Marcus Antonius, un dupondiu de bronz şi un sesterţ emis de împăratul Traian. Pe lângă castrul roman, pot fi văzute şi Băile Termale Romane şi Drumul Roman, destul de bine conservate.

Rezervaţia naturală „Apele mezotermale Geoagiu-Băi” este o rezervaţie de tip mixt, făcând parte din cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Are o suprafaţă de opt hectare şi constă într-un complex forestier care adăposteşte izvoarele de apă termală ale staţiunii.

Ştrandul cu apă termală este printre cele mai populare obiective turistice ale staţiunii, cele trei bazine ale sale atrăgând turişti din toată Transilvania, şi nu numai. Aici se află singurul bazin olimpic din zona Ardealului. Apa din bazine este constantă, având 32-33 ˚C.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.