Croatia, Idei de vacanta.

DUBROVNIK! O cetate, o poveste, o istorie!

Dubrovnik-ul vechi este, probabil, cea mai importantă atracție a Croației, o țară destinație care astăzi este „pe val” în preferințele turiștilor. Și asta datorită atuurilor cu care turismul de aici se mândrește: peisajele marine de vis, dublate de un țărm montan pe măsură, istoria bogată, serviciile excelente și nu în ultimul rând gastronomia.

Croații sunt, oricum, extrem de mândri de țara lor, tot ce se realizează în Croația este cel mai bun, tot ce creează, în general, croații, este cel mai bun. Cine a inventat cravata? Croații, evident, atunci când mercenarii lor și-au pus o eșarfă roșie la gât, ”hrvata” pentru a fi identificați. Marco Polo unde este născut? În…Croația ! Povestea cu Romeo și Julieta unde s-a născut? În Croația ! Se mândresc extrem de mult și cu „sârbul” Nikola Tesla, născut în Croația, care era, de fapt…aromân! Aceștia sunt croații! Evident, cine are cel mai frumos litoral? Croația! Care este cel mai frumos oraș? Dubrovnik!

Dacă apuci să vizitezi o dată Dubrovnik-ul vechi, te indrăgostești de el! Am avut un sentiment extrem de ciudat, atunci când l-am vizitat pentru prima oară, acela că mă întorc în timp! Dar acum Dubrovnik-ul, Ragusa de odinioară, orașul-cetate vechi de o mie de ani care, pentru supremația comerțului în Adriatică, nu își lăsa rivala Veneție să doarmă, își onorează trecutul într-un prezent viu și mai animat ca oricând. Cetatea, refăcută după cutremurul de pământ din 1667 dar și după „cutremurul” războiului sârbo-croat din anii ’90 pare să fi fost terminată… ieri! Doi kilometri de ziduri și turnuri de apărare, printre care și vestitul Minceta (căutat azi mai ales pentru nunți), închid în interiorul lor o adevărată comoară, inclusă în 1979 pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Goticul, Renașterea și Barocul sunt disipate în labirintul de străzi înguste, trepte, mici grădini și terase, iar tot orașul de calcar alb este prins sub „o mare portocalie” în care sutele de acoperișuri de țiglă se contopesc parcă într-unul singur.

O plimbare pe Placa (Stradun) cea mai importantă și animată arteră din Dubrovnik, care leagă, de la vest la est, impunătoarea poartă Pile cu Turnul Ceasului și Piața Loggiei, este un „must” la fel cum este și plimbarea pe zidurile cetății ori prin Fortăreața Lovrijenac, toate acestea în tovărășia permanentă și subtilă a miresmei de lavandă. Iar cand ați obosit de atâta plimbare merită o pauza la vestita Café Buza, o senzație amețitoare pe un colț de stâncă în afara zidurilor cetății, cu Adriatica la picioare.

O destinație de top are nevoie de hoteluri pe măsură, astfel că din cele 23 de hoteluri de lux de top din Croaţia, 13 sunt localizate în Dubrovnik. Hotelurile de aici sunt cele mai frumoase din Croația, dar și cele mai scumpe. Hotel Vila Argentina, un hotel clasic de 5* construit în 1939 sau Hotel Dubrovnik, sunt câteva repere importante. În stațiunea Babin Kuk („Osul soacrei”), o adevărată oază de vegetație, la nord-vest de cetate, sunt câteva hoteluri, cel mai bun fiind Valamar Lacroma, un hotel de 4* superior, extraordinar! Compania Tarom a făcut posibilă „descoperirea” Dubrovnik- ului, prin cele 2 curse săptămânale, de joi și duminică. Din sejurul oferit de Paralela 45, cele mai căutate excursii opționale sunt tururile de insule. E vorba de golfurile ascunse și plajele insulelor Elaphite – Kolocep, Lopud și Sipan ori de Lokrum, insula vecină Dubrovnikului,  cu țărmurile ei stâncoase și apa excelentă pentru snorkeling. Poți închiria o barcă pentru maxim 4-6 persoane, sau te poți înscrie într-un grup mai mare, ca cele pentru turul orașului Dubrovnik cu barca, care costă doar 10 Euro pentru 30 de minute și oferă o minunată priveliște asupra zidurilor cetății.

Nu ezita, Dubrovnik-ul este ceva cu totul și cu totul special iar serviciile Paralela 45 și Tarom îl fac mai accesibil ca oricând.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.