Alin Burcea, Am fost acolo, Croatia, Idei de vacanta.

Croatia – Jurnal de calatorie

De 2-3 ani aud foarte multi prieteni ca au ales Croatia ca si destinatia lor de vacanta.

Paralela 45 a fost singurul tour-operator, care impreuna cu Compania TAROM, a lansat pachete cu avionul, in special in zona Dubrovnik. Avioanele au fost pline, ceea ce confirma faptul ca am avut o buna intuitie.

06092010902

Am revenit, saptamana aceasta, dintr-o mai lunga vizita in Croatia. Am vazut tot litoralul lor din nou, si la fel ca prima oara, am fost extrem de impresionat ! De ce ?

Pentru ca aceasta tara si acest mic popor, greu incercat in istorie, a trecut, in ultimii 20 de ani, printr-un razboi, recesiune, independenta si astazi este cu mult inaintea Romaniei.

Croatia incepe sa nu mai fie destinatia hotelurilor ieftine ! Din nord, din peninsula Rijeka si statiunea care ii face pe toti romanii sa rada, pana la Zarar, Split si Dubrovnik, tot mai multe hoteluri incep sa fie privatizate si refacute, aparand si multe statiuni, hoteluri noi.

Am inceput acest tur prin vizitarea Muzeului Natural de la Plidvice, impreuna cu partenerul si prietenul nostru Robert Sedlar, de la ADRIATIC TRAVEL. „Ce sa vedem la un parc natural ?”, spuneam eu la inceput, „Mai bine vedem hoteluri !” Robert a insistat si intr-adevar bine a facut ! Intr-o zi intreaga am vazut 14 lacuri in terase, am vazut o cascada, ne-am plimbat cu vaporul, cu trenuletul si la un moment dat am avut sentimentul ca nu este adevarat, ca este totul usor…ireal!

silo_3Am continuat calatoria spre Insula KRK. E bizara limba asta croata, sunt cuvinte cu 4 si 5 consoane, noi nu suntem obisnuiti cu asa ceva. Insula KRK este o minunatie, are si hoteluri de 2, 3 si 4 stele si cred ca vom organiza un charter aici. Tarifele sunt bune, accesibile, sunt si cateva plaje cu nisip. Spun cateva, pentru ca 90% din plaje sunt fie pe stanci fie cu pietre.

Mi-a fost mai greu sa le accept in prima zi, dar am realizat apoi ca daca nu sunt pietre in apa, poti sa stai linistit la plaja si pe o terasa betonata, daca arata bine. In schimb, apa este curata – cristal, este mai limpede decat Mediterana, nu am mai vazut asa ceva pana acum !

De aici, am coborat la Zadar. Influenta italieneasca se vede peste tot, de la arhitectura, in special cea medievala, pana la dialectul local, care are multe cuvinte italienesti.

Zadar_33-most_u_nociCa majoritatea oraselor vechi, Zadar-ul este asezat pe o peninsula si daca nu imi spunea cineva ca sunt in Croatia, as fi jurat ca sunt in Italia. Zona veche are cateva bazilici si monumete din timpul ocupatiei romane.

In zona Zadar, am vazut cateva hoteluri – mi-au placut mult cele din lantul Falkenstein. Am fost surprins sa aflu ca cele 3 hoteluri au avut in 2009 peste 2000 de turisti romani, cu masina proprie.

solarisAm plecat spre Split. Aproape de Split am vizitat SOLARIS, o ministatiune cu peste 40 de hectare suprafata si 5 hoteluri. Au nenumarate restaurante si terase, terenuri de golf si tenis. Cel mai mult mi-a placut Restaurantul SATUL CROAT, o copie a unui sat transformata in restaurant. Am mancat produsul „traditional”, prsut, adica „prosciutto” in limba italiana, pe care, evident, ei spun ca este o inventie croata.

De altfel, toti croatii sunt nationalisti, poate cei mai nationalisti din forta Yugoslavie, dar intr-un sens pozitiv – nu acuza pe nimeni, dar se lauda pe ei insisi. M-am distrat o saptamana cu partenerul nostru Robert, pentru care tot ce era bun pe lumea asta era…croat ! „Nu stiati ca Nicolae Tesla este nascut in Croatia ?” Poate nu stiati, dar stiati ca CRAVATA vine de la HRVATA si este „inventata” in Croatia ? „Mai lasa-ma in pace, i-am spus eu, cu croatii tai !” „Dar Marco Polo era nascut tot in Croatia, stiati ?” Nu l-am crezut, am verificat, dar … asa era ! Evident, Marco Polo era italian, nascut pe teritoriul Croatiei, in perioada ocupatiei italiene.

070920109170809201092208092010923

La Split, aveam sa inteleg, ca de fapt, Croatia sau mai bine zis Dalmatia este si o parte a Italiei. Splitul este un straniu si atractiv amestec de cladiri de 2000 de ani ! In centru, troneaza, maiestuos, templul lui Dioclesian, imparatul roman care si-a construit aici resedinta de vara, pe malul marii. Pe langa zidurile acestei cetati, s-au construit, de-a lungul anilor, case, in care locuiesc, inca oameni ! Am avut straniul sentiment al unei…intoarceri in timp !

dio

Piateta locala este medieval – italieneasca, aduce putin cu curtea dogilor din Venetia, turnul „venetian” putand fi regasit in mai toate orasele dalmate.
„Venetia este o copie a Splitului, nu-i asa ?”, l-am intrebat ironic pe prietenul meu croat. „Evident” mi-a raspuns el, nesesizand de la inceput ironia. „Si Viena este copia Zagrebului, nu-i asa ?” Aici Robert a sesizat gluma si a spus serios „Zagreb este Mica Viena, asa dupa cum Bucurestiul este Micul Paris”. Buna replica, am recunoscut, dar, mai ales, foarte adevarata.

Asta este, in fapt, Croatia – puternica influenta italieneasca, in sud si austriaca, in Nord. O combinatie excelenta, as zice eu.
In apropiere de Split, am vizitat cetatea TROGIR. La fel, o insula si o intoarcere in timp, cu care deja am inceput sa ne obisnuim. Aici am vizitat 2 resorturi de 5 stele „Radisson Blu” si „Le Meridien” construite in 2009, excelent pozitionate, cu plaja proprie, cu multe facilitati pentru conferinte si reuniuni.

Aici a venit…. bomba ! „Stii ca, de fapt, povestea lui Romeo si Julieta a fost, de aici, din Split?” „Hai, mai lasa-ma !” i-am raspuns. Drept dovada, Robert mi-a aratat o carte, in care se vorbeste despre o poveste similara, petrecuta intre 2 familii din Split. De fapt, mi-a aratat si castelele din poveste.

Nu stiu ce sa mai zic, poate si Shakespeare o fi fost croat, nu? „Cred ca si Obama era croat, mama sa fiind de origine irlandeza”, am replicat eu. „Nu, mi-a raspuns Robert, serios, dar Casa Alba este construita cu piatra din Croatia !”

Ce sa mai zic, croatii astia sunt peste tot !
Am plecat spre DUBROVNIK !
dubrovnik dubrovnik-croaciaDubrovnik4

Trebuie sa recunosc, nu am mai vazut pana acum un muzeu in aer liber, cum este Dubrovnikul ! Si Florenta este un oras – muzeu, dar are si cladiri moderne ! Dubrovnikul, de fapt cetatea veche din Dubrovnik, este integral un oras medieval ! Marea noastra „sansa” este cutremurul din 1667, care a distrus orasul, urmat, la o saptamana de un incendiu. Orasul a fost reconstruit, pe la 1700 si este perfect conservat. M-a cuprins, din nou, acel sentiment al intoarcerii in timp !

Nu pot sa va povestesc tot, mai bine vizitati-l si voi ! Cu 30 de biserici de toate felurile (inclusiv greco – catolica), pe unele strazi cate 3 biserici, cu ruine romane, cu Vama Veche; de la 1450, „combinatia” este naucitoare. Daca adaugati la toate acestea si o mica croaziera in jurul cetatii, efectul este…”devastator”.

Hotelurile din Dubrovnik ? Doar 2 sunt de 2 stele din 42 cate sunt in total, majoritatea sunt de 4 si 5 stele. Hoteluri de top – „Villa Argentina”, Excelsior si Villa Dubrovnik, situate pe faleza in partea de sud, in care te trezesti, practic, in fiecare dimineata, pe malul marii.

In partea opusa, „Dubrovnik Palace”, cunoscut de toata lumea. Cei mai multi romani care au venit la Dubrovnik au ales statiunea BABIU KUK, care are 5 hoteluri si 20 de hectare. Intr-unul din ele, Hotel Lacroma, l-am vazut pe Roger Moore cu sotia, care arata senzational la cei 81 de ani ai sai. Fusese invitat, impreuna cu John Mallkovitch, ca „narators” la un spectacol – concert, ce a avut loc intr-o ….biserica din centrul orasului vechi ! Evident si John Malkovitch (pe care l-am vazut plimbandu-se linistit, ca orice turist), este, la origine, ce credeti ? CROAT !

DubrovnikPalaceHotel-exterior

Ce sa va mai povestesc despre Croatia ? Veniti si descoperiti-o ! Este total diferita de celelalte tari vecine. Au si multe cuvinte, pe care le avem si noi – „bogat, ieftin, castraveti, sunca, slanina, masline” si cu cateva cuvinte italienesti, puteti vorbi croata relativ ….fluent !

HVALA, KROATIA !
(Multumesc, Croatia !)

Pe curand,

ALIN BURCEA

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.