Am fost acolo, Grecia, Idei de vacanta, Viviana Raileanu.

Creta – o destinatie de vis

Insula Creta este o parte a Greciei extrem de speciala, cu o cultura veche si mandra. Incercarea de a ne apropia de aceasta insula, fara a avea un minim de cunostinte despre mitologie, este o mare pierdere pentru orice turist.

Legenda spune ca Insula Creta este locul de nastere a lui Zeus, tatal tuturor zeilor. Rhea, mama lui Zeus , a venit pe aceasta insula pentru ca se temea de Cronos. Acestuia i se profetise ca-si va pierde tronul in favoarea unui dintre fii si, temandu-se de profetie, obisnuia sa-si inghita copiii inca din momentul nasterii. Rhea l-a nascut pe Zeus in pestera Dikteon lasandu-l in grija nimfelor si  pacalindu-l astfel pe Cronos.

Istoria insulei este o poveste foarte interesanta: aici s-a dezvoltat civilizatia minoica – prima civilizatie europeana – si tot pe aici au trecut, rand pe rand, venetienii, turcii, germanii. Chiar daca s-a incercat  colonizarea ei in numeroase randuri de catre alte popoare, Creta si-a pastrat traditiile poate tocmai datorita manastirilor ortodoxe (pentru cine alege Seara Cretana, in Anopolis se afla o minunata manastire ortodoxa) si micutelor sate risipite in munti, acolo unde ocupatia otomana  nu  s-a simtit atat de puternic.

Creta este totusi insula lui Zorba Grecul si a creatorului sau, Nikos Kazantzakis, care a infatisat atat de bine spiritul  Cretan: mandru, inflacarat, indragostit de viata.

Marea, cu splendide nuante de turcoaz, plajele cu nisip fin, gradinile luxuriante din incinta resorturilor fac din Creta un adevarat paradis turistic.  Stancile salbatice, siturile arheologice  satisfac in aceeasi masura dorintele iubitorilor de soare, ale istoricilor, arheologilor, fotografilor, reusind sa atraga turisti din toate  colturile lumii.

Reteaua drumurilor publice este foarte bine  dezvoltata, hotelurile au in apropiere statiile de autobuz,  dar este recomandata si inchirierea  unei masini pentru a descoperi adevarata frumusete a Cretei: satele micute si cochete amplasate pe coama dealurilor, departe de agitatia  statiunilor turistice. Baza materiala este de asemenea  bine dezvoltata, acoperind toate tipurile de cazari: incepand de la hoteluri mici, traditionale, in care ospitalitatea cretana este la ea acasa, si ajungand  la resorturi intinse, luxoase, cu servicii exclusiviste.

Unul dintre hotelurile preferate este  Hersonissos Maris – 4*, un hotel cu multa personalitate, cu un amestec dibaci de iz cretan si usoare accente sofisticate. Este situat intr-o zona foarte  frumoasa, avand, paradoxal , in stanga un tarm stancos si in dreapta plaja cu nisip. Camerele  sunt cochete, decorate in nuante placute de albastru, unele cu piscine, altele cu terase sau balcoane, cu vedere foarte frumoasa la mare. Vegetatia luxurianta, apa cristalina cu nuante diferite de turcoaz, gradina foarte bine ingrijita, toate acestea fac ca Hersonissos Maris sa fie in topul preferintelor mele. Avand aceste atuuri , Hersonissos Maris ofera un cadru romantic si sofisticat in acelasi timp, imbinand armonios nevoia de liniste, relaxare si cunoastere, ceea ce il recomanda cuplurilor aflate in luna de miere, celor care doresc o vacanta completa la un tarif extrem de accesibil.

Nu am descoperit-o pe Ariadna si nici nu m-am luptat cu Minotaurul dar am gasit un loc minunat pentru vacanta, un loc in care imi doresc  sa ma intorc  si, daca Insula Creta  este parte a Greciei, atunci cu siguranta iubesc Grecia.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.