Am fost acolo, Idei de vacanta, Infotrip, Spania.

Costa Blanca, Spania – Vacanta perfecta

Litoralul Costa Blanca se intinde pe o distanta de cca 200 km in zona estica a Spaniei, intre Denia (in apropierea Valenciei) si Alicante (mai exact Torrevieja). Punctul forte il reprezinta plajele – intinse, late, cu nisip fin, un adevarat paradis al iubitorilor de soare si mare. Extrem de bine puse la punct ca infrastructura turistica, cele 3 statiuni principale ale acestei zone – Benidorm, Calpe si Albir isi asteapta clientii pentru o vacanta perfecta impreuna cu prietenii, cu familia sau cu persoana iubita.

BENIDORM

De multe ori litoralul Costa Blanca se confunda, nu intamplator, cu Benidorm. Benidorm este cea mai intinsa si mai dezvoltata statiune din regiune si una din cele mai solicitate destinatii de vacanta din Spania – capacitatea de cazare depaseste jumatate de milion de locuri.
Situata la 40 km de Alicante si 140 km de Valencia, statiunea ofera tot ce ne putem dori de la o vacanta ideala: plaje intinse si late cu nisip fin, hoteluri bune, zeci de  restaurante, cluburi si baruri, nenumarate magazine pentru iubitorii de shopping, parcuri de distractie pentru copii, cluburi pentru tineri, sporturi nautice, posibilitati de vizite pentru iubitorii de cultura. O statiune vibranta in care daca vrei te poti distra pana in zori sau poti gasi oaze de liniste si relaxare; un amestec inedit de vechi si nou care se intrepatrund pentru o experienta perfecta – te poti plimba in liniste pe stradutele pietruite ale orasului vechi sau poti alege arterele largi, pline de viata ale zonei noi.
Benidorm este alcatuit dintr-un nucleu central – orasul vechi – in jurul caruia s-a dezvoltat catre est si vest statiunea propriu-zisa.

Benidorm 3 Benidorm 6

Centrul vechi, amplasat pe un promontoriu care inainteaza in mare, pastreaza pe alocuri farmecul micului sat pescaresc care era odinioara Benidormul. Stradutele pietruite, pietonale, sunt impanzite de mici magazine artizanale, de baruri tapas, de restaurante traditionale, cafenele si terase intime. Tot aici puteti admira biserica San Jaime si va puteti bucura de momente perfecte de liniste savurand panorama statiunii dintr-unul din cele mai frumoase puncte de belvedere – Balcon del Mediterraneo. Initial aici exista o fortareata menita sa apere orasul de atacurile piratilor in secolele XIV-XVI. Astazi veti fi incantat cu siguranta de micul parc construit ca un balcon deasupra marii, pictat in alb si decorat cu motive andaluze in tonuri de albastru; bancile si umbra primitoare a copacilor va vor invita la odihna iar panorama superba asupra locurilor va fi lait-motivul unor memorabile fotografii de vacanta. Parcul Aiguera – construit in stil neoclasic, separa centrul vechi de zona noua a orasului. In timpul verii devine gazda unor concerte sau sarbatori in aer liber.

Benidorm 5 Benidorm 2

Statiunea noua, moderna, s-a dezvoltat la est si la vest de acest nucleu central. In anii `50 primarul micii asezari a avut initiativa dezvoltarii pe verticala a orasului, din dorinta de a construi o statiune moderna, eleganta, care sa epateze prin arhitectura si sa ofere tuturor o priveliste panoramica asupra imprejurimilor. Astfel s-a nascut Benidorm – sau Beniyork cum este supranumita astazi, nu intamplator. Aspectul statiunii este cu siguranta interesant si surprinde, multitudinea de zgarie nori proiectati pe fundalul albastru al marii amintesc de luxosul Manhattan. Zona noua musteste de viata, permanent, zi si noapte…continuand similitudinea cu celebrul oras american, se spune despre Benidorm ca este statiunea care nu doarme niciodata. Restaurante, zeci de magazine de suveniruri, magazine de marca, baruri, cluburi de noapte, cluburi de karaoke, pub-uri, cluburi pentru tineri sau pentru seniori… Benidorm iti ofera orice iti doresti pentru o vacanta completa.

Benidorm 15 Benidorm 14

Zona de est este in special frecventata de turistii britanici iar toate facilitatile pentru turism sunt adaptate corespunzator – aici sunt mai multe pub-uri, restaurante fast-food, cluburi „bristish”.
Zona de vest este „internationala” – sunt turisti francezi, olandezi, germani dar si foarte multi spanioli.

Plajele din Benidorm
Principalele plaje ale statiunii, in numar de 4, corespund zonelor in care aceasta este structurata. Toate au fost premiate cu Blue Flag pentru conditiile naturale si facilitatile oferite clientilor dar si si cu distinctia White Flag pentru atentia acordata curateniei si protectiei mediului inconjurator.
Plaja Mal Pas: corespunde centrului vechi al statiunii. Este o plaja micuta (cca 150 m in lungime), nisipoasa, amplasata intr-un golf cu apa extrem de limpede; este in general frecventata de localnici.
Plaja Levante: corespunde zonei de est a statiunii; se intinde pe cca 2 km. Plaja lata este cu nisip fin, auriu, apa este extrem de clara si curata iar intrarea in apa foarte lina pe cateva zeci de metri. Este si cea mai aglomerata plaja a statiunii, populara mai ales in randul tinerilor.

Benidorm 13 Benidorm 9

Plaja Poniente: corespunde zonei de vest; se intinde pe cca 3 km. La fel ca si Levante Beach, este lata, cu nisip fin si auriu, cu intrarea lina in apa. Este mai linistita, recomandata pentru familiile cu copii.
Plaja Finestrat – mica, intima, cu nisip, frecventata in special de localnici.

Plajele sunt extrem de bine intretinute si curate – in fiecare seara zeci de masinute curata nisipul pentru o noua zi. Accesul este liber dar exista si sezlonguri si umbrele pentru cei care doresc (cost aproximativ 8-10 eur/2 persoane). De asemenea, exista numeroase spatii de joaca amenajate chiar pe plaja pentru copii mai mici sau mai mari astfel incat parintii sa se poata bucura linistiti de soare si de mare. Numeroase restaurante, baruri si cafenele sunt amplasate chiar pe strada principala paralela cu plaja – oferind un repaos binevenit la vremea pranzului. Iar daca nu doriti sa traversati strada si va multumiti cu un snack rapid dar delicios, cu o bautura sau cu o inghetata puteti vizita celebrele chioscuri chiringuitos.
Atat Levante cat si Poniente sunt flancate pe toata lungimea lor de o promenada frumoasa marginita de palmieri si de bancute care invita la odihna. De asemenea, in zona Poniente exista o pista pentru biciclete si centre de inchiriere biciclete.
Un concept interesant il reprezinta bibliotecile de pe plaja – „biblioplayas” – te poti relaxa la umbra, direct pe plaja, in aceste biblioteci amenajate in aer liber, cititind o carte sau ziarul de dimineata..

Ce putem face in Benidorm?
In afara de a va bucura de plajele superbe puteti alege din multitudinea de activitati pe care statiunea vi le ofera:

  • Parcuri tematice si de distractie: in numar de 5, sunt probabil cele mai cautate atractii ale statiunii Benidorm si ale intregii coaste. Sunt accesibile cu transportul public local.

TERRA MITICA
Parc tematic de distractie, impartit in 4 zone care reproduc prin decoruri si spectacole 4 din cele mai mari civilizatii ale bazinului mediteranean: Grecia Antica, Roma Antica, Egipt si Peninsula Iberica. Roller-coast-ere uriase si numeroase alte atractii, spectacole diverse – cu gladiatori, acrobati, etc, numeroase restaurante si magazine de suveniruri vor oferi o zi plina de distractie si adrenalina celor mici sau mari.

MUNDO MAR
Parc zoo si acvariu in acelasi timp. Atractia principala o reprezinta spectaculoasele reprezentantii cu delfini, cu lei de mare, foci si papagali. Delfini dansatori sau „cantareti”, dresori care fac surfing pe spatele lor, sarituri in sincron…un spectacol care va impresiona intreaga asistenta, de la mic la mare.

 Mundomar 1 Mundomar 2

TERRA NATURA
Parc zoo care se intinde pe 32 de hectare cu peste 1500 de animale din 200 de specii diferite, unele din ele aflate pe cale de disparitie. Promoveaza conceptul „zooimersion” – este amenajat in asa fel incat acolo unde este posibil sa nu existe bariere vizibile ochiului uman, iar animalele sa poata fi urmarite si admirate ca si cum ar fi in habitatul lor natural.

Natura Park

AQUALANDIA
Parc acvatic de distractie, unul din cele mai mari din lume – se intinde pe 150.000 mp. O varietate de piscine, de jocuri de apa pentru copii de varsta mica, water slides, water tubes..si multe altele va asteapta pentru o zi plina de distractie!

AQUANATURA
Este cel de-al doilea parc acvatic din Benidorm ce se intinde pe o suprafata de 40.000 mp. Cea mai noua atractie a sa – La Cresta – este un roller coaster acvatic, unic in lume, care va permite sa experimentati senzatia unica a gravitatiei 0. Exista multe alte atractii, piscine pentru copii sau pentru adulti, un spa in aer liber, restaurante si spatii de recreere.

  • Croaziere pe mare. Una din cele mai populare este o croaziera catre Insula Benidorm. Situata la mica distanta de tarm (cca 2 mile marine), insula este simbolul emblematic al statiunii. Se spune ca insula este de fapt varful cazut in mare al Muntelui Puig Campana din apropiere. Insula poate fi vizitata cu mici ambarcatiuni (numite „pescarus”) in excursii de o jumatate de zi; unele ambarcatiuni au fundul de sticla ce permite turistilor observarea faunei submarine. Insula este nelocuita dar exista un bar-restaurant care deserveste turistii ce ajung pe insula. Va puteti delecta cu un cocktail, admirand de la departare litoralul si statiunea Benidorm, facand plaja, inotand in mare sau descoperind intr-o plimbare natura salbatica a insulei.
  • Activitati si sporturi acvatice. In Benidorm va puteti bucura de o variate de sporturi nautice: parasailing, jetskiing, windsurfing, etc. Exista centre de inchiriere de echipamente dar si scoli specializate pentru cei care doresc initiere. Apa cristialina si transparenta face de asemenea ca zona sa fie perfecta pentru snorkeling si scuba diving. Exista centre si scoli specializate pentru incepatori sau initiati in aceste activitati.
  • Alte activitati: calarie, golf, karting, jeep safari.
  • Vizite culturale:

In statiune puteti vizita El Tossal de la Cala – vestigiu din perioada iberica (sec 3-1 i Hr); se afla pe un promontoriu in extremitatea vestica a statiunii (zona Poniente) si poate fi un punct interesant de vizita intr-o plimbare relaxanta pe malul marii.
Centrul Cultural Maritim – este un mic muzeu in care puteti admira diverse ambarcatiuni si obiecte specifice.
Puteti descoperi prin vizite pe cont propriu zona rurala inconjuratoare – mici sate pitoresti ascunse intre dealuri pline de verdeata. Unul dintre ele care se viziteaza intr-o excursie organizata de o jumatate de zi este Guadalest. Amplasat la cca 25 km de Benidorm, pitorescul orasel declarat monument istoric impresioneaza prin peisajul deosebit – cocotat pe o culme muntoasa suspendata asupra unei vai intinse, aminteste de celebrele Meteore. Atractia principala o reprezinta castelul Guadalest de unde privelistea asupra imprejurimilor te lasa fara suflare. Oraselul numara aproape 200 de locuitori si este alcatuit din cateva stradute pietonale cu o mica piateta centrala unde puteti savura in liniste o cafea sau o gustare. Exista cateva magazine de suveniruri de buna calitate, multe din ele cu produse artizanale locale.

Guadalest 1  Gudadalest 2

Orasul Alicante – este accesibil cu ajutorul transportului public local si poate fi prilejul unei escapade de o zi pentru shopping, plimbare sau distractie. Puteti vizita micul centru istoric al orasului si catedrala sa gotica Sf Maria; Castelul Santa Barbara – una din cele mai mari fortarete din Spania care domina orasul de pe inaltimile Muntelui Benacantil; parcul Canalejas – cel mai vechi parc din Alicante, extrem de placut mai ales in timpul verii. Puteti savura o inghetata pe plaja cu nisip a statiunii, va puteti plimba agale in zona de port sau pe promenada ce se intinde pe cativa km, va puteti pierde prin zecile de magazine de suveniruri sau din marile centre comerciale (Il Corte Ingles, Plaza Mar, etc). Iar ziua voastra se poate incheia perfect cu o savuroasa cina intr-unul din zecile restaurante locale sau baruri tapas.

Gastronomie
In Benidorm exista o mare varietate de restaurante cu specific local dar si mexican, indian, chinezesc, turcesc, italian, etc., numeroase terase, cafenele, baruri.
In zona veche va puteti bucura poate mai mult decat in restul statiunii de bucataria mediteraneana imbogatita cu accente tipice locale. Nu ratati experienta unui tur al barurilor de tapas; gustari delicioase oferite in cele mai fanteziste combinatii si forme ce seduc privirea si gustul, un pahar de vin local, compania prietenilor si a localnicilor vorbareti – si seara voastra va fi perfecta! Noi am incercat La Cava Aragonesa – ne-au placut angajatii prietenosi si dezinvolti, atmosfera dinamica, tapas-urile cu creveti si vinul spumant.

benidorm 20  Benidorm 22

Shopping
Micile magazine artizanale sau zecile de magazine intinsecu branduri internationale isi asteapta impatimitii de shopping. Exista de asemenea supermarket-uri pentru micile cumparaturi de zi cu zi.

Viata de noapte
Benidorm este statiunea care nu doarme niciodata. Tabloul nocturn al strazilor sale alcatuieste un spectacol in sine in care nu poti ramane doar un simplu spectator. Exista peste 150 de cluburi, baruri de karaoke, terase amplasate indeosebi in zona centrala si in zona Levante.

CALPE
Statiunea Calpe este localizata la 60 km de Alicante si la 120 km de Valencia. Desi poate nu la fel de faimoasa ca Benidorm, Calpe nu este mai putin atractiva. In fapt, Calpe este considerat de multi un Benidorm mai mic, asemanandu-se cu acesta ca arhitectura, infrastructura, atmosfera animata. Ce il deosebeste de Benidorm este viata de noapte – prezenta, dar mai putin tumultuoasa, astfel incat in general Calpe este preferata de cei care doresc animatie dar…”cu masura”.  Statiune instinsa, dezvoltata, pastreaza acelasi tipic al cladirilor noi dezvoltate pe verticala, construite in jurul unui nucleu al orasului vechi medieval. Ofera plaje superbe, promenade intinse si umbrite care invita la plimbare, restaurante, cluburi, terase, magazine, facilitati pentru practicarea sporturilor nautice, cinematografe in aer liber…si multe altele.
Plajele principale ale statiunii sunt Arenal si Levante – impreuna insumeaza peste 2 km. Plaja este lata, cu nisip fin, auriu, iar intrarea in apa este foarte lina. Extrem de bine puse la punct ca infrastructura, plajele sunt dotate cu sezlonguri, umbrelute; exista o promenada placuta, marginita de palmieri, pentru cei care doresc o plimbare relaxanta de-a lungul marii; de asemenea, numeroase restaurante, terase, cafenele, asteapta vizitatorii la orele pranzului pentru o siesta tipic spaniola. In afara de aceste doua plaje animate in timpul verii, exista numeroase alte plaje de dimensiuni mai mici, de multe ori adapostite in mici golfuri, alegerea perfecta pentru cei care doresc liniste si intimitate.
Cele 2 plaje principale sunt despartite de impozanta stanca Ifach – simbolul statiunii ai al intregii coaste. Legata printr-un mic istm de uscat, stanca inainteaza pe aproape 1 km in mare si atinge cca 300 m in inaltime. O plimbare pe potecile sale va va oferi splendide imagini panoramice asupra statiunii si imprejurimilor dar si momente placute de recreere in mijlocul naturii.

ALBIR
Aflata la cca 10 km de Benidorm, micuta statiune se remarca printr-un caracter si farmec cu totul aparte. De dimensiuni mai mici, este intima, placuta, linistita dar dezvoltata ca infrastructura pentru turism – exista restaurante, cateva pub-uri, cafenele, magazine. Se deosebeste ca arhitectura de „surorile” sale Calpe si Benidorm, statiunea fiind dezvoltata pe orizontala si nu pe verticala. Plaja este cu pietricele si este marginita de o frumoasa promenada cu palmieri.

 

 

 

 

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.