Idei de vacanta, Tunisia.

Colosii din El Jem – camile, muzee si un amfiteatru impresionant

Cine a spus ca toate drumurile duc la Roma, nu a vazut Colosseum-ul din El Jem, Tunisia. Situat la aproximativ 60 km de Sfax si la 200 km de capitala, sta mandra atractia principala in aceasta zona, un amfiteatru cu o capacitate de 35.000 spectatori. Personal, nu l-am vazut pe fratele sau mai mare din Roma, insa pot spune sigur ca cel mic nu se lasa mai prejos.

DSC03925 DSC03959

Construit in totalitate din piatra si neavand nicio baza de sustinere, amfiteatrul este un simbol al Africii de Nord, o opera de arta in care vrei sa te lasi cufundat, pierdut, fermecat. Pe timpul verii, amfiteatrul e casa numeroaselor concerte si festivaluri.

La aproximativ un kilometru de amfiteatru vei gasi Muzeul Mozaicurilor, unde poti admira scene din Roma antica. Construit pe locul unei vile romane, acesta reproduce in totalitate aspectul sau: o curte centrala similara cu un “parc arheologic” si diverse camere, fiecare intrecandu-se in mozaicuri, ceramice, sculpturi care mai de care mai impresionante.

Dupa ce am hoinarit cateva ore prin amfiteatru si muzeu, oboseala si-a pus amprenta asupra picioarelor noastre. La iesire, ne astepta un mijloc de transport nu tocmai comun – o camila. Un domn in haine tranditionale a insistat sa ne apropiem „doar pentru poza”, insa am ajuns sa facem o plimbare cu atractia patrupeda. Experienta e unica, dar am auzit ca nu se compara cu cea din Sahara. La finalul, am negociat pretul calatoriei de la 10 DT la 5 (aproximativ 10 RON).

Despre oras nu ar fi prea multe de spus. Un loc linistit, fara prea mult caracter. Asta pentru ca tot farmecul acestui loc e concentrat in aceasta masiva atractie, transformand El Jem in al doilea cel mai important oras din punct de vedere istoric din nordul Africii, dupa Carthage.

In ceea ce priveste transportul si costurile, noi am mers cu masina din Sfax (cam 1 – 1,5h). Pentru a vizita amfiteatrul te costa 10 DT (asta inseamna aprox. 20 RON), iar vizita la muzeu e inclusa in pret. Daca esti student, pretul este redus pe jumatate. Pe timpul verii preturile s-ar putea sa creasca.

La intoarcere, am oprit la un restaurant traditional unde ne-am delectat cu kafteji (legume gatite in stil tunisian) si tajine. Dar despre bucataria tunisiana va voi povesti intr-un alt episod.

Urmatoarea oprire: Monastir si Sousse

pozaAlina Simindrescu
Aventurile unei romance in Tunisia

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.