Grecia, Idei de vacanta.

Circuit Grecia si minisejur in Paralia

In luna Iulie a acestui an  am avut ocazia sa fiu ghidul reprezentant al agentiei Paralela45 intr-un circuit in Grecia care cuprinde: Serres, Atena, Peloponez, Delphi, Meteora si un scurt minisejur de 3 nopti in Paralia Katerini.

Intalnirea a decurs normal, la ora 06.15 minute fiind plecati din Piata Victoriei, desi ora stabilita de plecare era 06.30.

Grupul de 29 de persoane, cu varste diferite de la 8-9 anisori la varsta a treia a fost un grup extraordinar de civilizat si fara pretentii exagerate.

Traseul de zi prin Bulgaria este o ocazie deosebita sa povestesc multe lucruri interesante despre vecinii nostrii, mai ales ca in majoritatea circuitelor, aceasta tara se tranziteaza noaptea.

Inca de la intrarea in Buglaria se povesteste despre Russe, Manastirea Basarabov, podul Belenski,generalitati despre tara vecina, litoralul bulgaresc, Veliko Trnovo…si lista este lunga.

Prima oprire in Serres ,recunosc ,era o necunoscuta si pentru mine, fiind prima oara cand ajungeam in acest mic oras. Spre surprinderea mea, fiind un oras universitar, multi tineri umpleau seara tavernele si cafenelele. Hotelul Galaxy, unde am fost cazati se afla in centrul orasului, in zona pietonala, un loc superb pentru plimbare , shopping sau relaxare la o cafea sau o bere rece.

Strazile destul de aerisite, magazinele de haine, multe spre uimirea mea si a turistilor ( dar necesare tinerilor, care isi schimba frecvent garderoba), faptul ca orasul era oarecum sub asediul muncitorilor care lucrau de zor la infrumusetarea aleilor si a trotuarelor mi-a creat un sentiment placut.

A doua zi , in drumul nostru spre Atena am facut o scurta oprire de doua ore in Salonic, al doilea oras ca marime si importanta al Greciei, pentru un tur panoramic cu autocarul si un mic tur pietonal. Am avut ocazia sa vizitam: Biserica Sfantul Dumitru, forumul roman, Piata Aristotelis, Biserica Agia Sofia, Turnul Alb, Arcul lui Galeriu si Rotonda.

Traseul Salonic-Atena este usor, drumul fiind integral pe autostrada, iar muntele Olymp, Valea Tembi, Campia Thessaliei, zona Volos, Termopilae, Kamena Vourla si altele iti ofera sansa unor discutii si explicatii interesante atat despre legende, istorie cat si despre cultura si civilizatie.

Cazarea in Atena se face , ca in toate circuitele, in zona Karaiskaki-Omonia, un loc central de unde se ajunge foarte usor in Piata Syntagmos , Plaka sau Acropole.

Intalnirea cu ghidul local Akys, ghid grec vorbitor de limba romana si prieten al agentiilor de turism romanesti de zeci de ani, a fost de bun augur pentru mine si grup. Am facut impreuna un scurt tur panoramic al Atenei pe bulevardele principala avand opriri la Stadionul Kalimarmaro ( unde in 1896 au avut loc jocurile Olympice moderne) si Evident Acropole unde turul in interior a durat aproximativ o ora si cinsprezece minute. Impresionati de maiestria si cuvintele frumoase spuse de colegului Akys, am plecat impreuna cu grupul intr-o excursie optionala in Peloponez.

Zona Peloponez vizitata este partea Nordica, ce cuprinde Teatrul Epidavros, Nafplio cetatea Mycanae si istmul Corint.  Peloponezul este o parte a Greciei superba! Livezi de citrice iti incanta privirea, oamenii sunt primitori iar sit-urile arheologice sunt impresionante!

Perfectiunea acustica este atinsa la teatrul Epidavros. Sunetul are aceeasi intensitate atat in primul rand cat si in ultimul. Grandoarea constructiei impresioneaza iar micul muzeu trebuie vizitat!

Nafplio, prima capitala a Greciei moderne impresioneaza prin fortareata Palamidi situata deasupra orasului modern, prin zona de faleza ticsita de taverne si cafenele si nu in ultimul rand prin fortareata Bourtzi construita de venetieni pe o mica insulita aflata in apropierea zonei portuare.

Sit-ul Mycanae este renumit datorita mormintelor tip Tolos si evident din cauza notorietatii lui Agamemnon, participant activ in razboiul Troian in timp ce Istmul Corint uimeste fiecare turist care ajuns in zona trebuie sa stea pe podul ce leaga Peloponezul de continent in cautarea pozei perfecte.

O alta excursie optionala superba din punct de vedere al peisajului este croaziera la cele trei insule: Aegina , Hydra, Poros.

Excursia dureaza o zi de dimineata pana seara dar merita fiecare banut si timp petrecut pe vapor. Aegina este cea mai mare insula dintre cele trei mentionate anterior, recunoscuta pentru templul lui Apollo, Biserica ce gazduieste Moastele Sfantului Nectarie si evident pentru produsul agricol „marca inregistrata „ al insulei – Fisticul!

Poros este despartita printr-o fasie ingusta de numai 200m de Peloponez, iar orasul Poros este micut dar foarte cochet. Faleza este plina de taverne si cafenele, iar principalul obiectiv este turnul cu ceas situat pe colina din spatele micului orasel. Turnul este usor accesibil pe stradute inguste cu trepte mari vopsite in alb si albastru.

Hydra este cea mai muca insula vizitata in croaziera dar din punctul meu de vedere cea mai frumoasa. Singurul oras al insulei este mic si terasant pe cele doua coline care flancheaza zona portuara. Pe ambele coline exista zone strategice unde sunt pozitionate tunuri , pentru o mai buna aparare. De mentionat ca in Hydra sunt interzise mijloacele de transport motorizate, transportul fiind facut cu magari si rareori cu bicicleta. Strazile foarte inguste sunt defapt scari care urca spre zonele abrupte, iar faleza este plina de taverne si magazine de suveniruri. Foarte multe case dateaza de la sfarsitul secolului 18 si inceputul secolului 19, sunt construite din bucati mari de piatra, iar aceasta traditie s-a pastrat pana in zilele noastre.

Traseul din Atena spre Kalambaka, orasul de poalele complexului monahal Meteora include o vizita al sit-ul arheologic Delphi.

Pana la Delphi se trece prin vechea Teba si extraordinar de pitorescul sat Arachova. Situat pe culmile muntilor Parnassus, Delphi impresioneaza prin peisaj si constructii. Blocuri imense de piatra creeaza temple, case, cladiri administrative, stadionul, teatrul toate construie cu mare migala si finete. Legenda in sine a preotesei Pythia si raspunsurile ambigue si cu doua intelesuri sunt amanuntele care incoroneaza aceasta vizita. De fiecare data cand ajung aici decopar fara sa vreau cate cava, observ ceva ce imi scapase la vizita anterioara si ma minunez de peisajul incantator. Nu exista persoana care viziteaza Delphi si nu regreta ca nu a prins vremurile de glorie ale oracolului, pentru a simti atmosfera autentica a locului.

Odata ajunsi la Kalambaka avem timp de relaxare undeva dupa ora 17.00. Recomand tot timpul o plimbare in centrul orasului, un vin rosu si o Kotosufla la o taverna. Kotosufla este carne de porc facauta ca o frigaruie mai mare si lasata la rotisat pe jarul incins. Un deliciu specific locului!

Vizita in complexul Monahal cuprinde doua manastiri: Agios Stefanos si Varlaam, dar in functie de grup si ghid se mai pot si schimba…

Eu de exemplu am propus , vazand ca sunt foarte multi turisti prezenti pentru prima oara la Meteora , sa vizitam in loc de Varlaam manastirea Megalo Meteora, fiind cea mai mare si mai impresionanta.

Agios Stefanos este manastire de calugarite, Megalo Meteoro si Varlaam de calugari, astfel incat dorim de fiecare data sa facem o comparatie intre cele doua tipuri de manastiri.

Traseul circuitului continua spre statiunea Paralia Katerini aflata la 70 km Sud de orasul Salonic in zona numita Riviera Olympului…3 nopti de minisejur binemeritat. Pe langa excursiile optionale care se pot face de aici cu ghidaj in limba romana, turistii au ocazia sa se relaxeze, sa faca baie, sa se bronzeze sau sa petreaca cateva nopti electrizante in cluburile din statiune.

Plaja lata si nisipoasa dispune de multe beach bar-uri cu sezlong-uri si umbrelute iar strazile paralele cu plaja sunt ticsite de restaurante si cafenele unde mare parte a angajatilor sunt romani.

Dupa o scurta relaxare de cateva zile, ne indreptam din nou spre Romania cu regret in suflet ca circuitul ar fi trebuit sa dureze cu 2-3 zile in plus!

Odata ajuns in Bucuresti am simtit multumirea turistilor participanti la acest circuit prin prisma email-urilor de multumire primite si a chestionarelor de final completate cu multe cuvinte de lauda.

De la un preot am invatat un lucru interesant. Fiecare om are nevoie de doua tipuri de hrana: una materiala: mancare, bani, haine, masini, etc, dar si o hrana spirituala, care poate insemna un gand bun, o vorba buna…

Hrana mea spirituala este multumirea turistilor si aplauzele de final….

[nggallery id=39]

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.