Idei de vacanta, Revelion.

Antalya – Revelion de neuitat

Ce facem de revelion? La mare sau la munte? Noi mergem în Antalya, dar tu?

Mai precis, în sudul Turciei, între poalele munților Taurus și Marea Mediterană. Mare și munte la un loc!

Clima este prietenoasă în mare parte a anului.

Iar ca puțină istorie, pentru că acest oraș abundă în cultură și fapte istorice, află că vei ajunge în fostul oraș Attalia, ce datează din anul 150 i.Hr, unde regele Pergamonului a pus bazele orașului pentru a găzdui o puternică flotă din Marea Mediterană.

Și cum dărnicia predomină la acest popor, te vei convinge de asta în timpul minunat petrecut la ei, acest oraș a fost lăsat moștenire de către regele Attalos al III-lea Republicii Romane, în anul 133 i.Hr.

Și mai interesant este că Herodot, considerat „părintele istoriei”, este de origine turc.

Orașul Antalya face parte din Riviera Turcă, cunoscută și sub denumirea de Coasta Turcoazului, poziționată în sud-vestul Turciei. De ce turcoaz? pentru că arată de un albastru minunat!!! Privită de sus, este un cumul de culori, un paradis viu. Și nu exagerez când spun asta, este top preferințe în destinațiile românilor când vine vorba de vacanțe. 

Pentru că distracția lor înseamnă bucuria părinților, Antalya este e o destinație super prietenoasă copilașilor. Pentru familiile cu copii se găsesc hoteluri ce au tobogane, piscină, aquapark, kids clubs și personal calificat ce se ocupă de activități creative special gândite pentru micuții turiști.

Printre punctele de interes arheologice ale Rivierei, se numără două dintre cele șapte minuni ale lumii antice: ruinele Mausoleului din Maussollos din Halicarnassus și Templul lui Artemis din Efes.

Pe lângă minunatele plaje de care dispune, zona mai oferă și stațiunea Saklikent, situată la numai 45 km de Antalya, unde dimineața poți schia, iar mai târziu să admiri Marea Mediterană.  

Și dacă nu este vreme de plajă, ei bine…la plimbare spun, pentru că avem ce vizita!! Kaleici, centrul istoric al orașului care poartă amprenta multor civilizații, acolo găsim și unul dintre cele mai reprezentative muzee arheologice din lume, Muzeul Antalya. Moschei, situri…istorie pe pâine!

Și un pont, nu rata piața principală unde vei găsi un turn de ceas din piatră și o poartă de cetate!

Dacă îți plac legendele, despre Poarta lui Hadrian se spune că regina Sheeba a trecut pe sub ea și a petrecut la palatul din Aspendos în drumul ei spre regele Solomon. Poarta marchează vizita împăratului Hadrian din anul 130 devenind un simbol al orașului vechi.

Moscheea Yivli Minare este una din primele clădiri islamice și un alt simbol al orașului, construită între anii 1219-1238.

Cetatea Perge reprezintă o călătorie în timp, fiind unul dintre cele mai vechi sit-uri arheologice din Turcia.

Dacă ești activ la capitolul shopping, Antalya îți oferă multe mall-uri, centre comerciale și zone de bazar. Așa că poți duce un mic suvenir celor dragi, din minunatul loc unde îți petreci vacanța mult meritată.

Odihnește-te apoi savurează un ceai! Turcii fac concurență serioasă englezilor când vine vorba de băut ceaiuri. Și chiar fac treabă bună, amestecul de plante, arome fac din un simplu ceai, unul delicios, la care o să îți rămână gândul.

Oamenii sunt faini, mereu dornici să ajute. Vei vedea cu câtă dărnicie te vor întâmpină.

Iar când vine vorba de foame…păi să mâncăm! Avem de unde alege…și ce alege.

Turcia este renumită pentru cultură și istoria bogată, precum și pentru mâncarea sa grozavă. Este locul minunat unde vei experimenta gusturi și texturi.

Și dacă te gândești cu dor la oala de sarmale de acasă, pentru că nu este revelion fără ea, turcii îți vor oferi dolma, practic sora sarmalelor noastre. Pot fi făcute în foi de vită sau varză, amestec de carne tocată și orez, pe care se adaugă condimente și multă îndemânare. 

Și cum kebabul turcesc este piatră de temelie a bucătăriei turcești moderne, și el trebuie onorat. Conține mai multe ingrediente, precum carne de vită, miel sau oaie, roșii, ceapă și un mixt de condimente.

Lahmacun (pizza turcească), este un fel de pită care se coace într-un cuptor de piatră, ce conține carne de vită tocată, ceapă, pătrunjel, piper negru și piper roșu.

Iar ca delicii tradiționale , îți recomand renumita baclava și deliciosul rahat turcesc.

Antalya te atrage cu generozitatea locului și confortul oferit, iar dacă este prima dată când vizitezi acest oraș, cu siguranță o să revi!

Și cum toți părinții caută locuri kids friendly pentru cei mici, Antalya este cunoscută pentru hotelurile all-inclusiv ce au accesorii pentru copii, de la scaune de masă sau mobilier special conceput pentru ei, la cele mai distractive spații de joacă, piscine, și activități în funcție de vârstă.

Știm că un copil fericit aduce la pachet părinți relaxați, iar noi asta vă oferim.    

Tot din Riviera Turcă, îți prezint și Belek, ce aparține de districtul Serik din provincia Antalya. Descoperit fiind în anul 1984 ca regiune turistică, a fost declarat ca „Centru Turistic Belek”, devenind ceea ce acum mulți numesc paradisul pământului. Se află la 42 km de Antalya, și este considerată cea mai luxoasă stațiune din zona Antalyei, unde găsești resorturi de familie și nu numai, cu servicii înalte.

Plajele sunt fine și înconjurate de veghetatie, în special păduri de pini.

Tot la poalele munților Taurus, situat în sud vestul Turciei, găsim și orașul Kemer. Este pozitionat pe litoralul Marii Mediterane și este centru administrativ al districtului cu același nume din provincia Antalya, fiind și o importantă stațiune turistică. Portul oferă condiții optime pentru practicarea sporturilor nautice, iar faleza din apropiere este potrivită pentru plimbări relaxante și vizite în magazine, cafenele restaurante și baruri cochete. Kemer este bogat în vegetație și culori.

Centrul Kemerului este plin de viață, unde te poți bucura de numeroase activități.

Plajele sunt mixte, atât cu pietriș cât și cu nisip, iar apa mereu limpede și curată.

Și cum Turcia deține un ținut de poveste, ce îmbină plajele cu orașele antice, stațiunea Side este una dintre cele mai frumoase după coasta de Sud a Marii Mediterane. Aici găsim orașul stațiune modern și ruinele orașului antic Side, unul dintre cele mai cunoscute situri clasice din țară. Este localizat la aproximativ 78 km de Antalya. Side este o încântare istorică, un reper turistic important pentru faptul că a reușit să își conserve destul de bine autenticitatea.

Mergem puțin mai departe, la aproximativ 140 km de Antalya, și descoperim orașul Alanya. Orașul este înconjurat de plaje cu nisip fin și peisaj urban pitoresc, specific otoman. Farmecul locului o dau coastele stâncoase împădurite. Legendele spun că Antoniu i-a dăruit Cleopatrei această plajă cu ocazia nunții lor și că în perioada pe care au petrecut-o împreună aici, Cleopatra intra în fiecare dimineață în apele albastre ale mării. Stațiunea și faleza sunt pline de terase, restaurante, magazine, hoteluri.    

Avem unități de cazare unde te vei răsfața în cele mai relaxante centre spa, beneficiind de regimul all inclusiv, deci fără grija meselor zilnice. Iar dacă ești însoțit de copii, stai fără griji, vei găsi aici locuri de joacă pentru micuți.

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.