Alin Burcea.

Alin Burcea: „Majorarea TVA in Grecia ar putea creste preturile vacantelor cu 5-8%. Vanzarile nu vor scadea.”

Masura de marire a TVA-ului in industria hoteliera, parte din planul de reforme al Greciei, ar putea genera o crestere de 5-8% a pretului vacantelor incepand de anul viitor, insa scumpirea nu va afecta cererea romanilor care vor sa isi petreaca concediile pe plajele grecesti, a declarat pentru wall-street.ro Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45.

Grecia a transmis aseara catre Eurogrup un nou plan de reforme si spera sa convinga cu acestea finantatorii internationali sa accepte un plan de salvare pentru economia aflata in default si restructurarea datoriei de peste 320 miliarde euro. Planul de reforme include o crestere a TVA pentru industria hoteliera, la 23% pentru serviciile de restauratie si la 13% pentru industria hoteliera.

„In primul rand, azi, vineri, la pranz, nu stim daca Grecia ramane in zona euro. Daca ar ramane si s-ar aplica aceste cresteri, ele se vor aplica efectiv din 2016. Nu mai este timp fizic sa poata fi aplicate in 2015, suntem in iulie, daca apare o hotarare trebuie dat un termen de aplicare, eventual de la 15 august. Grecii nu isi vor da cu siguranta peste picioare, sa creasca tarifele in acest sezon, pentru o luna si ceva. TVA-ul hotelier va creste de la 6,5% la 13%. Nu este dramatic, noi avem 9%, este pe aproape. La restaurante este mult, probabil ca va creste masa, dar nu cred ca pretul unui pachet va creste in 2016 cu mai mult de 5%, matematic. Scutirile de TVA vor fi eliminate treptat, in insule, pana la sfarsitul lui 2016, deci 2016 nu va fi neaparat crescut”, a declarat seful Paralela 45.

El considera ca in situatia majorarii pretului pachetelor de vacanta, singurul efect ar putea fi stagnarea numarului vacantelor vandute.

„Este mult mai importanta situatia generala. Daca Grecia se calmeaza, adica nu mai sunt demonstratii si lucrurile merg normal, chiar si la o crestere de 5-8%, nu vad mari scaderi in 2016. Poate nu vor mai fi cresteri, dar nici scaderi. De ce? Tarile arabe au probleme,Tunisia a cam cazut. Nu sunt multe destinatii europene de plaja, si daca Grecia si Ministerul Turismului de acolo vor sti sa intoarca bine toata mediatizarea facuta in ultimele doua saptamani, poate sa iasa bine”, a adaugat Burcea.

„Nu cred ca in caz de crestere a preturilor Grecia va cadea”
„De doua saptamani la televiziuni vedem ca sunt numai probleme in Grecia, si noi, agentii de turism tour operatori, nu gasim camere in Grecia. Aceasta este realitatea, este plin ochi. Sunt probleme numai la televiziuni, in rest, nimic. Daca acum nu a scazut deloc numarul de turisti, cu atatea evenimente, nu cred ca vor scadea daca apele se linistesc”, a concluzionat Burcea.

Articol preluat de pe http://www.wall-street.ro/

Lasa un comentariu Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile necesare sunt marcate *

  • (will not be published)
  • Va rugam introduceti un rezultat in cifre.