LiveZilla Live Help

Guangzhou, China

 

 

Guangzhou ( cunoscut si dupa vechiul nume – Canton) este al treilea oras din China, capitala provinciei Guangdong, al treilea mare centru economic din China ( fara a lua in calcul Hong Kong). Se afla in partea de sud a Chinei si cuprinde o populatie de peste 3 milioane locuitori.

Este un important port navigabil la Marea Chinei de Sud si un centru economic, politic, stiintific, cultural si educational din provincie si din intreaga China.

Regiunea a prezentat dintotdeauna interes pentru exportatorii de ceai, matase, mirodenii, ceramica, datorita porturilor cu iesire la mare ce au deschis calea convoaielor europene si arabe.

Este strabatut de Zhu Jiang ( Fluviul Perlelor), care ofera un spectacol deosebit de lumini la lasarea intunericului. Va sfatuim sa va bucurati de o croaziera pe inserat.

,,Poarta de Sud'' a Chinei a fost fondat in anul 214 i.Hr. de catre primul imparat chinez, Qin Shishuang.

De-a lungul vremii, orasul s-a dezvoltat datorita mestesugarilor tesatori, olari si a exportatorilor de matase, mirodenii si ceai.  In anii ’80 a cunoscut un boom economic si o mare notorietate: s-au infiintat zone economice speciale, atragand multe companii straine.

Simbolul orasului modern este Canton Tower,  cunoscut drept cel mai inalt turn de televiziune din lume.  Se afla in districtul Haizhu al orasului, are o inaltime de 600 de metri dintre care doar antena masoara 150 de metri.   Adrenalina la maximum!- afirma cei care ajung in varful sau, avand parte de o panorama de neuitat asupra orasului.

Orasul este un melanj intre nou si vechi, intre istorie si modernitate. Prezinta o multitudine de atractii turistice de mare valoare istorica si culturala:

Monumentul Sun Yat Sen (Zhongshan Jinian Tang), ridicat in cinstea marelui revolutionar in anii ’30. Are o inaltime de 45 de metri ( replica a Templului Cerului din Beijing) si gazduieste un centru cultural si o sala de spectacole.

Cladirea care gazduieste Muzeul de Arta Guangzhou (Guangzhou Yishu Yuan) imbina arhitectura chineza ( dupa modelul curtilor imperiale )  si cea moderna si este cel mai mare muzeu de arta din China. Expune colectii intregi de pictura veche, sculptura, ceramica de Foshan, pergamente tibetane.

Parcul Yuexiu (Yuexiu Gongyuan) – cel mai mare parc din oras.   Pe cuprinsul celor 90 de hectare pastreaza Pagoda Zhenhai, ce se inalta pe 5 niveluri succesive, datata in 1380 ( gazduieste actual Muzeul Orasului Guangzhou ), sculptura Wuyang Shixiang ( Cinci berbeci ) – emblema orasului si o bucata din zidul de aparare din dinastia Ming (1368 si 1644).

Templul budhist “ Templul celor sase ficusi banyan” (Liurong Ta) a fost construit in anul 1460 si gazduieste trei statui de bronz ale lui Budha.

Moscheea Huaisheng este considerata cel mai vechi lacas musulman ( anul 627 ), avand primul minaret construit in China. Fiind dotata cu sistem de iluminat,  era denumita si “Moscheea Far” deoarece ghida noaptea ambarcatiunile de pe fluviu. Navigatorii considerau farul “ inceputul drumului matasii”.

Templul familiei Chen (Chenjia Si) a fost reconstruit intre anii 1890-1894, in stil antic confucianist de catre locuitorii din 72 sate limitrofe care purtau acelasi nume de familie: Chen. Templul servea drept altar ancestral si drept scoala pentru formarea candidatilor la examenele imperiale. 

Templul este decorat cu sculpturi, mozaicuri, fresce, diverse decoratiuni, minutios lucrate in stil traditional ce reprezinta scene istorice.

Mormantul regelui Zhao Mei din Nanyue (Xihan Nanyue Wangmu), cu o vechime de peste 2000 de ani a reprezentat o mare descoperire in anul 1983. Alaturi de osemintele regelui si a celor 15 slujbasi, ingropati de vii, se gasit o adevarata comoara ce insuma peste 1000 de obiecte personale, bijuterii si chiar vase de provenienta straina.

Merita sa faceti o plimbare in nord-estul orasului la Muntele Norul Alb (Baiyun Shan), care ofera o panorama spectaculoasa asupra orasului si fluviului. In cazul in care sunteti obositi dupa plimbarea prin oras puteti apela la serviciile telefericului.

 

 

Alte destinatii din China

 • Shanghai, China

  Shanghai, China

  Shanghai, China Scurta istorie Shanghai este al doilea oras al Chinei ca populatie si cel mai dezvoltat oras din punct de vedere economic din China Continentala,... Mai multe detalii
   
 • Suzhou, China

  Suzhou, China

  Suzhou, China Scurta istorie Orasul Suzhou este considerat a fi leaganul culturii wu. Inainte de unificarea Chinei acest oras era capitala Regatului Wu. Dialectul... Mai multe detalii
   
 • Shenzhen , China

  Shenzhen , China

  Shenzhen, China Scurta istorie Shenzhen este probabil orasul Chinei cu cea mai spectaculoasa evolutie din istoria recenta. Acum doua decenii in acel colt al... Mai multe detalii
   
 

Agentiile Paralela 45 le puteti gasi in urmatoarele orase