LiveZilla Live Help

Circuite Mauritius, Africa

 
 

Despre Mauritius

Mauritius (engleza Mauritius məˈrɪʃəs; franceza Maurice /mɔʁis/; Creola de Mauritius: Moris), cunoscuta oficial ca Republica Mauritius (engleza Republic of Mauritius; franceza Republique de Maurice), este o natiune insulara din largul coastelor continentului african in sud-vestul Oceanului Indian, la aproximativ 900 km est de Madagascar. Mauritius face parte din insulele Mascarene impreuna ci insula franceza Reunion situata la 200 km sud-vest .

Insula Mauritius a fost descoperita in 1507 de portughezul Pedro Mascarenhas. Pe atunci, ea era inca nelocuita, insa mai apoi, in 1598, devine colonie olandeza si ramane asa pana in 1710, purtand numele principelui Mauriciu de Orania. Intre anii 1715-1810 insula devine colonie franceza – „Ile de France” si serveste drept o importanta escala in drumul spre India si Ceylon. In 1810 este ocupata de Marea Britanie si devine, in urma Tratatului de la Paris (1814), posesiune engleza (rebotezata Mauritius). Dupa desfiintarea sclaviei in anul 1834, pe plantatiile de trestie de zahar sunt adusi muncitori din India si China. La 12 martie 1968 Mauritius isi declara independenta de stat ca dominion in cadrul Commonwealth-ului, iar la 12 martie 1992 devine republica. Ca urmare a stabilitatii politice, in ciuda structurarii vietii interne pe comunitati etnoconfesionale sau istorice, economia Mauritius tarii a inregistrat un continuu progres, fapt pentru care Mauritius este considerat „unicul nou stat industrializat” al continentului african. Presedintele Cassam Uteem, ales in 1992 (reales mai apoi in 1997) promoveaza o politica de restructurare a economiei, vizand diversificarea ramurilor industriale active si stimularea turismului. Alegerile legislative, avute loc pe 11 septembrie 2000, sunt castigate de opozitie, alianta intre Miscarea Militanta Mauritana (MMM) si Miscarea Socialista Mauritana (MSM). Sir Anerood Jugnauth, membru al MMM, fost premier in perioada 1982-95, devine sef al guvernului, iar Paul Berenger, presedintele MSM, vicepremier, urmand ca peste trei ani sa preia functia de prim-ministru. Intelegerea a fost respectata si Paul Berenger devine primul premier neindian din istoria Mauritiusului. Guvernul continua politica de dezvoltare a sectorului de inalta tehnologie (high-tech) in economie.

Populatia urbana constituie 41,3% din populatia totala a tarii, iar ariile urbane principale sunt (mii locuitori): Beau Bassin-Rose Hill (103,9), Vacoas-Phoenix (100,1), Curepipe (78,9), Quatre Bornes (75,9). Populatia este concentrata in mare parte in zona central-nordica, indeosebi ariile urbane Port-Louis (20% din populatia Mauritiusului), Beau Bassin-Rose Hill si Vacoas-Phoenix.

Insula Mauritius, de forma aproape triunghiulara (lungimea maxima 72 km, latimea maxima 53 km), are un relief de origine vulcanica, dat de un podis presarat cu numeroase varfuri si cratere vulcanice stinse (altitudinea maxima 828 m, Mount Piton), care coboara treptat spre nord, dar cade brusc spre coastele sudica si vestica. Cu exceptia partii de sud, insula este acoperita cu lava pe mai mult de ⅔ din suprafata. Tarmurile, insotite de recife de corali, insumeaza 217 km.

Clima este tropicala, cu temperaturi medii anuale ce depasesc 23 °C la tarmul marii si 19 °C pe platoul inalt si cu precipitatii abundente (pana la 5000 mm/an in zona podisului central) in sezonul ploios, ce dureaza din noiembrie pana in aprilie.

Padurea tropicala acopera aproape ⅓ din suprafata tarii. Fauna este bogata in pasari dar saraca in mamifere.

Mauritius este supranumit „Hong-Kong-ul francofon”. Poate de aceea ca are o economie in continua crestere, practic, de la obtinerea independentei, intr-un ritm anual de 5-6%, fapt ce i-a permis inscrierea intre statele lumii cu dezvoltare medie. Succesul economic al Mauritiusului are la baza promovarea investitiilor straine in „zonele libere” (peste 550 intreprinderi mici, plasate pe intregul teritoriu, care realizeaza confectii, textile, produse de pielarie, iar mai recent si optice si ceasuri), expansiunea serviciilor financiare (peste 9000 de firme isi au sediul sau filiale in Mauritius), „exprimata” in investitii bancare de cca. 1 mrd. dolari si promovarea turismului (cca. 1/10 din PIB). In agricultura (10% din PIB, 14% din populatia activa), cultura trestiei de zahar ramane dominanta (cca. 90% din suprafata cultivata, 25% din exporturi). Exista, de asemenea, plantatii de palmier, de cocotieri in regiunile de coasta, de vanilie si de tutun de-a lungul vailor principale, ceai si cafea pe platouri. Industria producatoare „traditionala” include fabrici de zahar (cca. 400 mii t/an), tigarete, bere, sapun, conserve din fructe si carne, principalele centre fiind capitala (Port-Louis), Grand-Port, Flacq s.a. in capitala exista si o rafinarie de petrol (pe baza de import) si una de ingrasaminte chimice. Un sector extrem de dinamic este cel al confectiilor, ce contribuie cu 50% la exporturile Mauritiusului, iar unul de mare viitor este cel al software-ului (creat cu ajutorul specialistilor din India). Balanta comerciala este usor deficitara, exporturile acoperind 92% din valoarea importurilor. Principalii parteneri ai Mauritiusului sunt Marea Britanie, Franta, Republica Africa de Sud, SUA. Turismul dispune de un potential natural ridicat si de o infrastructura moderna, incasarile anuale fiind in jur de 600 milioane de dolari.

702000 turisti straini (in special din Franta – 39%, insula Reunion – 16 %, Republica Africa de Sud, Marea Britanie si Germania). Veniturile din turism alcatuiesc 695 milioane dolari. Principalele zone turistice sunt:

Insula Mauritius a devenit celebra datorita unui timbru postal, la care viseaza fiecare filanterist din lume. Timbrul numit "Mauritius albastru" a fost emis in fosta colonie britanica, in 1827. Pana astazi s-au mai pastrat doar 12 exemplare estimate de colectionari ca fiind cele mai valoroase din lume. Faima sa se datoreaza greselii gravorului: in timp ce grava placile, Joseph Barnard avea in fata ochilor sigla atarnata deasupra oficiului postal. Astfel, in loc de cuvintele "Post paid" (franco) a aplicat pe timbru inscriptia "Post Office". Astazi locuitorii insulei ii sunt recunoscatori gravorului distrat. Datorita lui, timbrele cu efigia reginei britanice Victoria au facut insula celebra.Continent

Tara

Plecare din

Plecare in luna

Transport

 

Itinerariu: Mauritius
Companie transport: Air France
1749
1799€
  • Durata: 7 zile
  • Plecari: 28 decembrie
  • Transport: Avion
 

Agentiile Paralela 45 le puteti gasi in urmatoarele orase